Min. 18 år - reklame Indhold

LUDOMANI

Ludomani & spilafhængighedSpil er en fantastisk opfindelse, der skaber glæde og underholdning for mange mennesker rundt om i verden hver evig eneste dag. Desværre kan spil også have en mindre positiv effekt. Særligt spil med mulighed for at vinde penge kan virke vanedannende. Sådanne spil sætter nemlig som oftest gang i kroppens mekanismer, så adrenalinet pumper. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, at pengespil får adrenalinet til at pumpe rundt i kroppen. Det er derimod et problem, når nogle mennesker bliver afhængige af denne følelse i kombination med at spille om penge.

For nogle mennesker kan spil nemlig gå hen og blive den vigtigste ting i deres liv. Det betyder, at alle andre aspekter af livet såsom familie, venner, arbejde, uddannelse og lignende bliver overskygget af spillets vigtighed. Når spillet bliver den mest centrale ting i et menneskes liv, er der tale om spilafhængighed – også kaldet ludomani.

HVAD ER SPILAFHÆNGIGHED?

Spilafhængighed er i bund og grund, når et menneske bliver afhængig af pengespil. Spilafhængighed kan derfor ses som et udtryk for et misbrug af spil. En spilafhængig vil lade sig styre af sit spil. Der er ikke noget, der er vigtigere end at spille. Dette kan have store konsekvenser for den afhængiges sociale og professionelle liv. Når man er afhængig af spil, har man nemlig utrolig svært ved at begrænse, hvor ofte man spiller. Selvom mange spilafhængige er bevidste om deres afhængighed, har de svært ved at stoppe. Som oftest udvikler spilafhængigheden sig nemlig over en længere periode. Det kan derfor være svært at stoppe med at spille, mens legen er god.

Spilafhængighed starter som oftest som en underholdende aktivitet, hvor interessen for at vinde penge løbende bliver mere og mere styrende. Der er dog ikke tale om spilafhængighed, så længe vedkommende har styr på sin økonomi og ligeledes ikke lader spilinteressen gå ud over sociale og professionelle dele af livet. I takt med at interessen for spil og mulighederne for at vinde penge vokser, er der risiko for at udvikle ludomani.

HVILKE SYMPTOMER SES PÅ SPILAFHÆNGIGHED?

Der findes naturligvis forskellige symptomer på spilafhængighed, og ingen mennesker er ens. Alligevel er der nogle symptomer som oftest ses hos personer, der er ved at udvikle spilafhængighed eller allerede er spilafhængige. Det er vigtigt at være opmærksom på, at venner og familie, som er spilinteresserede ikke viser tegn på nogle af følgende symptomer. Hvis det skulle ske, er det vigtigt at være opmærksom. Det kan nemlig være yderst behjælpeligt at spotte spilafhængighed så tidligt som muligt.

Nogle af de symptomer, der ofte ses i forbindelse med folk, der har udviklet spilafhængighed, er, at de ofte lukker sig mere og mere inde i sig selv. Spillet bliver den mest centrale ting i livet, hvilket som oftest medfører, at den spilafhængige bliver mere indadvendt. Øvrige tegn såsom aggressiv adfærd, manglende overblik og forklaringsproblemer er blot nogle af de mange symptomer.

Spilafhængige vil ofte have svært ved at forklare, hvad de bruger deres penge på. Ofte vil spilafhængige udelukkende tale om deres gevinster ved de mange pengespil, og de vil udelade alle de tabte penge. Løgne og brud på aftaler er derfor tydelige tegn på, at der er noget galt.

HVORDAN FÅR MAN HJÆLP FOR SPILAFHÆNGIGHED?

Det er vigtigt at være opmærksom på udvikling af spilafhængighed eller ludomani blandt familie og venner. Ofte vil den spilafhængige nemlig have svært ved at løse problemet på egen hånd. Det er derfor vigtigt, at den spilafhængige får hjælp og støtte ude fra. Center for ludomani tilbyder samtaler med spilafhængige. Disse samtaler er til for at hjælpe den spilafhængige til at blive bevidst om sit misbrug. Ligeledes fokuserer samtalerne på, hvad spilafhængigheden bunder i.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en person i dit netværk er spilafhængig, så husk på, at det i sidste ende altid er bedre at gøre for meget end at gøre for lidt. Det er vigtigt at vise omsorg for andre mennesker. Hvis du spotter nogle af ovenstående symptomer, er det ikke nødvendigvis lig med at vedkommende er spilafhængig – det kan nemlig sagtens være andre ting, der trykker. Uanset hvad det er, der trykker vedkommende, er det ikke sundhedstegn at blive mere og mere indadvendt, aggressiv og løgnagtig. Derfor er det altid en god ide at søge hjælp, hvis du fornemmer, der er noget galt med en person, der står dig nær.

Læs mere om emnet hos Center For Ludomani.

ROFUS – UDELUK DIG SELV FRA ONLINE SPIL

ROFUS er et projekt Spillemyndigheden har sat i værk, og som giver dig muligheden for at udelukke dig selv for at spille om penge online i Danmark. ROFUS er ofte det første step i behandlingen af ludomani, da du på den måde kan gøre det sværere for dig selv at spille, når spillelysten bliver for stor.

Se ROFUS kampagnevideo med Simon Jul herunder – og klik her for at gå til ROFUS officielle side.
 

ROFUS KAMPAGNE